5 redenen waarom Moergestel het mooiste dorp van Nederland mag worden

Frankrijk doet het al jaren, maar ook Nederland wil via een wedstrijd bepalen wat het mooiste dorp des lands is. Meer precies de ANWB. Met een shortlist (25 dorpen) en een stemronde tot en met 31 maart wordt bepaald wat het mooiste dorp is. Volkomen flauwekul natuurlijk, want het is oogappels vergelijken met stoofperen. Bovendien vindt iedereen zijn eigen dorp het mooiste en krijgt de wedstrijd een heel hoog ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’-gehalte. En dat is precies waarom wij ook een gooi doen naar dit erepredikaat. Dus hierbij het officiële bid voor het Brabantse Moergestel. We staan niet op de shortlist, maar stemmen kan alsnog door Moergestel in te vullen bij de keuze ‘ander dorp, nl.’ Ons doel? Boven Oisterwijk eindigen. Zou toch tof zijn voor de Parel van Brabant als ze 2e werden? (lees verder onder de foto)

IMG_20190418_190932
Zicht op de Sint Jans Onthoofding Kerk vanaf het terras van de Veerkes (Foto De Fontijn Moergestel)

1. Lelijke gebouwen

Schoonheid zit vanbinnen. En eerlijkheid gebiedt te zeggen. Dat cliché komt Moergestel best goed uit. Oké, we hebben een mooie kerk, één idyllisch straatje en een prachtige natuur. Maar qua architectuur is Gèssel geen hoogvlieger. Leuk al die grote gebouwen rond het Sint Jansplein, maar daar win je geen schoonheidswedstrijd mee. Gelukkig is dat meteen onze kracht. De kroegen en restaurants zitten niet vol met toeristen die zich komen vergapen aan een scheef geveltje of een Middeleeuws ogend geboortehuis van een schilder. Stap een café binnen en je komt echt Gèssels volk tegen. Wist je dat er in Moergestel meer cafés dan beertenders zijn?

Lelijke gebouwen
Een lelijk gebouw in Moergestel, de voormalige ruïne van de bakkerij (Foto De Fontijn)

2. Goei volk

Daar is waar je het dorpsgevoel proeft. Neem plaats in één van de 11 (of meer) kroegen en waan je in… uhhh Moergestel natuurlijk. Waar anders? Daar tref je goei volk. Wat dacht je van Frans, Jasper, Fons, Laurens, Bas, Sjef, Peter, Willem, Peter II, Iris, Maik, Marc, Mark, Eric, Ivo, Maarten, Ad, Arjan, Jaap, Johan, Willem II, Saskia, Eline, Gini, Ilse, Adje, Cas, Paul, Bart, Erik, Luuk, Adriaan, Jan-Hein, Desirée, Daniëlle, Marieke, Wout, Martijn, Ron, Bram, Janneke, Lindsey, Jelle, Marie-Louise, Jeroen, Rob, Josette, Paulien, Corné, John, Marcel, Bart II, Eva, Inge, Marco, Roel, Wendy, Arie, Willem III, Tinus, Chris, Corné II, Anke, Bert, Ernie, Saskia, Laura, Joyce, Stijn en Job? Wist je dat er in Moergestel meer verschillende voor- dan achternamen waren?

Goei volk
Goei volk uit Moergestel, nieuwe leden van C.V. De Pierewaaiers 2019 (Foto De Fontijn Moergestel)

3. Rare feestjes

Net zoals wel meer Brabantse dorpen barst het hier van de rare feestjes. Maar ja, we zijn hier niet om de rest van Brabant te promoten, het gaat om Moergestel. Boerenovertrek, schèèl eraf drinken, pak uitdrinken, Prins indrinken, cafékoelkastje leegdrinken, penaltytoernooi, Pieregeblèr, StampPop, Belgische Corry Konings, tuinhuisje tanken, BBQ Pop, Dweilpop, Bands in a Barn, Rondje met een Blondje haha, ReuZ-bier proeven (haha, proeven jaja). Of gewoon een slagroomtaart in iemands bakkes gooien tijdens een vrijgezellenfeest. Wist je dat er in Moergestel meer dan 100 boerenovertrekken per jaar langskomen?

Rare feestjes
Moergestelnaar wordt in het schavot gezet voor een taartenregen (Foto De Fontijn Moergestel)

4. Socialiteit

Feestjes en zeker rare feestjes vier je niet alleen. En ook niet met mensen waar je het niet zo op hebt. Natuurlijk ligt niet iedereen bij elkaar in bed, maar Moergestelnaren hebben wel degelijk veel voor de ander over. De carnavalsvereniging zorgt voor feestjes voor elke doelgroep en regelt bijvoorbeeld speciaal vervoer voor ouderen naar de kerk. Wat dacht je van de Olivierders? De mensen van de speciale woongroep zijn een volwaardig onderdeel van het dorp. Tenminste, als ze even massaal stemmen via http://www.anwb.nl, haha. Nee grapje, sociaal zijn. Niet met zijn allen in het park gaan barbecueën als het verboden is, zoals in Amsterdam. Netjes binnenblijven tot de coronacrisis voorbij is en dat dan samen vieren!

Socialiteit
Parel Express brengt bewoners Stanislaus naar de carnavalsmis 2020 (Foto De Fontijn Moergestel)

5. Mooie skyline

De gebouwen zijn lelijk, de mensen mooi. Wandel dus door de natuur en loop tegen het avondrood terug naar het dorp. Zo ben je precies op tijd voor het mooiste uitzicht en een borrel aan de toog. Simpel en goed, een dorp zoals het moet.

Mooie skyline
Moergestel gezien vanaf Stokske op 25 december 2018 (Foto De Fontijn Moergestel)

Jasper: “Ik had het niet mooier kunnen omschrijven. Of ja, dat had ik wel, maar dan kan dat stukje over sociaal zijn en solidariteit meteen de prullenbak in, haha. Er zijn momenteel natuurlijk belangrijkere dingen aan de hand, maar dat is bijzaak. Maar enfin, ik zal mijn broer Stephan helpen met wat leuke foto’s om af te sluiten. Stemmen kan via de ANWB-site tot en met 31 maart. Moergestel, tijd voor een slotoffensief. Kies niet voor Oisterwijk, maar voor ‘ander dorp, nl.’ en vul Moergestel in. Leuk toch, haha?!”

Stemmen op Moergestel? Klik hier.

 

 


Een reactie op “5 redenen waarom Moergestel het mooiste dorp van Nederland mag worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s