Lo! Peninsula verdient een Nederlandse blog

Als je net zoals de redacteur van De Fontijn Moergestel rare radiozenders luistert, is het niet zo raar om regelmatig nieuwe muziek te ontdekken. Dat ik nieuwe muziek heb ontdekt, is dus niet het nieuws. Maar toen ik op KEXP de shoegaze/dreampop/psychrock van Lo! Peninsula hoorde was ik wel bovengemiddeld geïnteresseerd in de band.

Dus ikke googelen en toen werd het alsnog nieuws. Want de muziek is al meer dan een jaar oud, het verhaal van de band is van een bijzonder kaliber en er was niks in het Nederlands te vinden over de Lo! Peninsula. Dus ikke typen en toen werd het alsnog nieuws.

KEXP

Nadat frontman Nimir Shamurailatpam van het Indiase trio een mail stuurde naar KEXP, gingen de oren van de toonaangevende radioman John Richards klapperen en heeft hij hun verhaal opgeschreven. Dat hoef ik niet helemaal te herhalen, want daarvoor kun je perfect terecht op zijn blog. Maar een kleine samenvatting moet kunnen. En vooral een dikke aanbeveling naar de EP AKA Lo Peninsula!

DIY (Do It Yourself)

Want die plaat is niet alleen heel gaaf, maar ook nog eens volledig zelf door de mannen geproduceerd. In een gewone huiskamer in Noord-India en met behulp van een vriend die zelf de microfoons in elkaar knutselde.

Noord-India

Ze komen uit Imphal, Noord-India. Niet de beste plek ter wereld. Er wordt door de regering amper omgekeken naar de regio die bestaat uit een minderheid. En die er volgens Nimir zelf ‘duidelijk anders’ uitziet dan de rest van het land. Het is een instabiel geheel met alle nare gevolgen en onzekerheden van dien. Waaronder een grote werkloosheid onder (afgestudeerde) jongeren. Zijn ouders sturen daarom Nimir naar Bombay om te werken. Als hij die stad na drieënhalf jaar verlaat voor een baan bij de overheid in zijn thuisregio, maar daar later ook mee kapt wordt hem dat niet in dank afgenomen.

AKA Lo! Peninsula

Maar hij zet door met zijn vrienden en ze weten een heuse EP uit de grond te stampen. Hun muziekstijl heeft de term shoegaze gekregen omdat de muzikanten van dit soort bands doorgaans naar hun eigen schoenen staan te staren tijdens het spelen. De muziek is helemaal zelf ontwikkeld met eindeloze jamsessies. Geen refrein, geen couplet, geen clevere teksten. Maar muziek maken en iets laten ontstaan zonder regels te volgen. Het is de wetteloosheid waar hun regio Manipur zo onder leid, maar waar Lo! Peninsula’s muziek hoogtij bij viert.

Lo! Peninsula lop


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s