Interview met Eva en Wies van Roef! Softbal 1: “De allerbeste van Nederland”

Op maandag 7 oktober 2019 sleepten de dames van Roef! Softbal uit Moergestel de landstitel binnen. Na een eerste plaats in de reguliere competitie en de tussenronde van de Golden League, wonnen ze ook de Holland Series. Op zondag 13 oktober vertelden Eva van Knegsel en Wies Ligtvoet hun kant van het verhaal bij MTV* Radio Blabla. Gewapend met een lach van oor tot oor.

*Een uitgebreide reportage bekijk je via MoergestelTV.

“Hoe voelt dat nou?”

Eva: “Da’s heel gaaf. Bijna een week later begint het langzaam in te dalen. In eerste instantie is het natuurlijk een enorme ontlading op de dag zelf, maar nu dringt ook het besef binnen dat we de beste van Nederland zijn.”

Terug naar het slotweekend

Wies: “Het weekend is helemaal anders verlopen dan gepland. We zouden zaterdag twee wedstrijden spelen en zondag het beslissingsduel. Maar die zondag is helemaal uitgeregend. Toen moesten we nog een keer terugkomen naar Haarlem. Dus maandagavond die wedstrijd gespeeld. Wel een super leuke wedstrijd.”

“Stonden jullie zondag al klaar?”

Wies: “We waren bezig met de warming-up, toen het ging regen. Dus de kleedkamer in en daar kregen we de mededeling dat ze de wedstrijd eruit hadden gegooid en dat we de volgende dag weer terug mochten komen.”

We Love Mondays For Eva(h)!

Eva: “Maandag had ik al vrij gevraagd. Dat leek me in alle gevallen wel een goed idee. Maar toen het allemaal anders werd heb ik mijn leidinggevende een appje gestuurd of ik een paar uurtjes thuis mocht werken om dinsdagochtend vrij te kunnen zijn. We moesten namelijk maandag weer op tijd richting Haarlem (Onze Gezellen red.). Om een uur of vier vertrokken we, maar geen files en dus te vroeg daar. Maar beter te vroeg dan te laat. Het belangrijkste was dat we onze normale warming-up konden doen. Gevolgd door een heel mooie wedstrijd. Finalewaardig!”

Roef Softbal Moergestel Eva van Knegsel
Eva van Knegsel in de kleuren van Roef! (Foto Renata Jansen, bron Facebook van Eva)

Wiesje slaat, Wiesje scoort

Wies: “Het was echt een gave wedstrijd, waarbij er zelfs een verlenging nodig was. We kwamen eerst achter met 1-0, maakten 1-1 maar dat bleef het na zeven inningen. Toen kwam er er een tiebreak. Daarin start je met een loopster op twee. Wij mochten als eerste slaan en toen hebben we meteen de loopster van het tweede honk binnen gekregen. Toen daarna nog een punt waardoor het 3-1 werd en dan was het een kwestie van drie nullen te maken in hun gelijkmakende slagbeurt.”

Roef Softbal Moergestel Wies Ligtvoet
Wies Ligtvoet met haar gouden medaille, de beker en haar trotse ouders. (Foto Rein Merkx, bron Facebook Wies)

“Kun je je nog speciale momenten van de wedstrijd herinneren?”

Wies haar lach wil zo veel zeggen als ‘ja ja ja ja ja!’: “O ja zeker. Eva heeft op een belangrijk moment in de tiebreak de loopster van twee naar drie geslagen. Daarna kwam ik aan slag en met een driehonkslag konden we scoren en eindigde ik op drie. Waarna er nog een speelster kwam die een tweehonkslag sloeg en mij zo binnenbracht.

Daarna heeft Cindy nog een ‘wereld-play’ gemaakt met een ‘diving catch’. Met een snoekduik op de bal zorgde ze voor een dubbelspel en hadden we meteen twee nullen. We waren toen nog maar één uit verwijderd van de zege.”

“Waarom leidde dat tot twee nullen?”

Wies: “Ze ving de bal en tikte meteen het honk waar de loopster vandaan kwam, want die was al van het honk. De vangbal en de tik maakten het dubbelspel.”

Dan gaan de lichten uit

Het kampioenschap leek niet nóg langer te kunnen worden uitgesteld, maar niets was minder waar. Net na de vangbal van Cindy van der Zanden werd het plots helemaal donker.

Stephan: “Wat als thuis iemand plots de lamp uitdoet? Schrik je je dan niet wezenloos?”

Laurens en zijn complottheorie: “Er zat gewoon iemand aan de bar daar bij Olympia en die deed ‘per ongeluk’ het licht uit. Of die vent moest de dag erna ook gewoon vroeg werken.”

Eva: “Het is geen trauma, want we hebben er geen nare herinneringen aan. Maar het was wel een bijzondere ervaring. Maar de lampen gingen ineens uit. We hadden nog één nul nodig en toen stonden we met zijn allen in het pikkedonker. Ik moet zeggen dat ik dacht aan een slechte grap. Het ging natuurlijk gewoon per ongeluk, maar het was wel heel vervelend. Want die lampen mag je niet zo maar meteen weer aanzetten, dat duurt een kwartier à twintig minuten. Dat moment vergeet je nooit meer.”

Roef_kampioen
Via teletekst (pagina 646) is de Golden League het hele seizoen te volgen. (Bron: NOS teletekst)

Publieke belangstelling

Eva: “Ik vond het heel bijzonder hoeveel mensen er mee zijn gegaan. Ik denk dat 70, 80 supporters uit Moergestel de reis gemaakt hebben. Fijn om voor zo veel eigen publiek te spelen in Haarlem. En ik heb begrepen dat er op de livestream 800 tot 1.000 views zijn geweest, waarvan zeker 250 met postcode 5066 (Moergestel dus, red.).”

Kleedkamer party

We draaien twee verzoeknummers voor Eva, Wies en Roef! The Soca Boys met Follow The Leader (The roof is on fire) en Bici van Quique.

Wies: “We hebben toen het licht uitviel al een feestje gebouwd in de kleedkamer. We hadden zo’n positieve vibe en die wilden we graag vasthouden. Dat was wel even leuk, haha. Daarna wel weer gefocust, want we waren er nog niet. Maar we hebben wel even de kleedkamer afgebroken.”

Roef2
De positieve vibe bij Roef!

Retourtjes Haarlem

De samenstelling van de Golden League softbal is op zijn minst gezegd bijzonder. Soft- en honkbal zijn populair in de randstad en dat is goed te merken aan een paar feitjes.

Wies: “Ik heb gehoord dat het voor het eerst in 25 jaar is dat een Brabantse club de landstitel heeft gepakt. De Golden League bestaat verder vooral uit teams afkomstig uit Haarlem. Eentje uit Oosterhout (Twins), Amsterdam en Enschede.”

Is Roef! dan een verzamelteam voor speelsters uit de omgeving of hoe ziet jullie team eruit?

Eva: “Kim, Wies en ik komen uit Moergestel. De Amerikaanse speelsters wonen hier ook uiteraard, zij het tijdelijk. Maar er komen er ook uit België, Rotterdam, Enschede. Al hebben de meeste wel een bepaalde link met Brabant. Familie of studie vaak.”

Hoe werkt het met de Amerikaanse speelsters?

Eva: “Onze coach gaat de markt op en op zoek naar Amerikaanse speelster. Zij zijn vaak net klaar met college of hebben al een jaar in het buitenland gespeeld. En als ze het leuk vinden om in Europa te komen spelen, dan regelt Roef! huisvesting en een klein bedrag om van te leven. Zo komen ze hier terecht. Vele combineren het ook met een reis door Europa.”

Alle teamleden hebben er een ‘fulltime’ leven naast. Iets wat de titel zeker zo knap maakt. En nu, Wies en Eva. What’s next?

Wies: “Eerst nog even nagenieten, onder meer van de vette foto van ons kampioenschap op het Roef-terrein. Daarna ga ik eerst voor mijn diploma (HBO verpleegkunde). Maar in het najaar wordt het ook weer softballen met Oranje en Roef! Nederland gaat helaas niet naar de Olympische Spelen, maar we gaan met Roef! wel naar de Europa Cup. Het is nog niet bekend in welk land, maar we spelen Europa Cup 1.”

Eva: “Dit was mijn laatste jaar voor dames 1, dus ik ga lekker softballen bij dames 2. Een mooier afscheid kun je niet nemen. En ik ga binnenkort trouwen (18 oktober jl. red.) dus genoeg om naar uit te kijken.”

Roef Softbal Moergestel kampioen Golden League


Een reactie op “Interview met Eva en Wies van Roef! Softbal 1: “De allerbeste van Nederland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s