Lapa Loca verkoopt haar ‘soul’ aan Aretha Franklin

Stel, de zangeres van je band is ontzettend fan van iemand en kan haar liedjes ook nog eens geweldig goed zingen. Waarom zou je dan twijfelen? De Brabantse Bluescoverband Lapa Loca heeft er zo eentje in huis en dat leidt ze naar een heuse Aretha Franklin tribute. Op 15 december 2018 spelen ze hun try-out in café de Brouwer (Moergestel). Zo’n twee weken daarvoor vertelden Linda en Wimar hun verhaal bij MTV Radio Bla Bla.

Op 16 augustus 2018 overleed in Detroit, Michigan, United States of America, Aretha Louise Franklin. 76 jaar oud, liet ze een muzikale erfenis na die nog lang zal nasidderen. Lapa Loca, inderdaad, van die drummer uit Gèssels, hoe hiet die ok alweer, oh ja Mark Boogaers, heeft Aretha Franklin postuum geadopteerd en staat te popelen om haar muziek te delen.

Lees verder onder de poster.

AFLapa2.png

Allereerst. Wie is Lapa Loca?

Linda: “Wie is Lapa Loca? Nou, daar ben ik niet eens mee begonnen. Jullie -wijzend naar de andere twee bandleden in de studio- zijn/waren allemaal collega’s (Mark en Wimar). En via wat andere lijntjes zijn we bij elkaar gekomen. Wij zijn een Bluesrock-band, wat dus nu een kleine shift betekent richting de soul van Aretha. Vintage Trouble, kennen we die?”

Wimar: “De band is eigenlijk ontstaan doordat bijna tegelijkertijd mijn vorige band, Mark zijn vorige band en de band van Ernst alle drie tegelijk ermee stopten of op zoek gingen naar iets anders. En dat is eigenlijk het moment waarop ik ’s ochtends bij Mark aan zijn bureau stond en we zeiden, dan gaan we maar weer repeteren.”

Wat is de samenstelling van de band?

Wimar: “Drums, bass, twee keer gitaar, drie keer zang en voor deze tour hebben we een saxofonist erbij, Harry Damen. Linda Kessels, Wimar Vegers, Peter Hempenius, Ernst Heuperman en Mark Boogaers vormen de vaste kern. Dankzij die laatste en het feit dat de band ons dorp repeteert maakt het toch wel een beetje een Moergestelse band.”

Lapa Loca is allesbehalve een standaard coverband, toch?

“Er was wel meteen de voorzet om iets in de Blues-hoek te gaan doen, maar uiteindelijk is er een mix ontstaan van allerlei verschillende smaken. We kiezen ook specifiek voor een duidelijk thema. Het is veel Southern Rock en dus Blues. Nu mikken we op Aretha Franklin, maar in ons normale repertoire richten we ons op de muziek die wat ons betreft onderbelicht wordt. Daar zit ook nieuwe muziek bij. Liedjes die iedereen misschien wel ergens vaag heeft gehoord, maar die je nooit live tegenkomt.”

Speciaal voor het interview lichtten Wimar en Linda een tipje van Aretha’s sluier op. Ze speelden live een akoestische versie van ‘Gentle On My Mind’. Daarnaast lieten ze repetitie-opnames horen van ‘I Say A Little Prayer’ en ‘Evil Gal Blues’. De kwaliteit deed ons watertanden naar hun optreden.

LapaLocastudioMTV
Lapa Loca in de studio van MTV. (Eigen bron)

Aretha Franklin is overduidelijk Linda haar inspiratiebron (een liefde die naarmate het interview vordert steeds harder gaat vonken): Ik heb een lievelingsalbum en dat heet Soul ‘69, dus bijna 50 jaar oud. Toen ik dat hoorde dacht ik meteen die plaat wil ik graag een keer helemaal uitvoeren. -Met een flinke lach- Dus ben ik gaan oefenen… en uiteindelijk hebben we ook een liedje van dat album in onze set opgenomen. ‘Spirit In The Dark is later ook een van mijn favorieten geworden.”

Over Aretha Franklin live: “Alle live-uitvoeringen van haar zijn kort en ook nog eens snel extreem gespeeld. Allemaal onder de 2 minuten, echt er doorheen gejast, haha. Dat is wel gaaf. Maar Lapa Loca zal daar een rauw en stevig sausje overheen gieten de komende optredens. We gaan live zeker een feestje bouwen. Niet te zoetsappig.”

Hoe komen jullie bij Aretha Franklin?

Wimar: “Ik heb andere voorbeelden dan Linda. Denk aan beginnende blues-artiesten. Eric Clapton, The Stones, maar ook van deze tijd zoals Gary Clarke. Maar we hebben ontdekt dat Aretha Franklins muziek ook echt bij ons past.”

Linda: “We dachten al wat langer aan een tribute, want…haha tja, iedereen doet tegenwoordig een tribute. Het is in. Maar tegelijkertijd voelde dat ook wel fout. Uiteindelijk is het idee toch gaan groeien, het bloemetje gaan bloeien en het project gaan leven. Uiteindelijk heeft dat dus geleid naar een Aretha-show. Met hits en andere nummers uit de periode tussen pakweg haar 25e en 30e levensjaar.”

AF1.jpg

Wat kunnen we verwachten van het optreden?

Linda: “We hebben twee sets van 45 minuten en zelfs een heus intro. We hebben er echt een show van gemaakt.”

Wimar: “We houden natuurlijk weer meer van de onbekendere nummers. Maar bij zo’n tribute mogen de hits natuurlijk niet ontbreken. Voor nu is het de puntjes op de i’s zetten en zorgen dat de 24 nummers op punt staan. Het zijn inderdaad korte nummers. Maar dat geeft ruimte voor dikke vette solo’s. Of daar ook drumsolo’s bij zitten? Die zijn er om het einde aan te geven. Want de liedjes van Aretha Franklin hebben heel vaak een fade out en geen duidelijk slot. Dat mag de drummer dan mooi effe regelen.”

Linda: “Opdracht aan Mark, maak overal een einde aan.”

Wimar en Linda, bedankt voor het interview. Mark bedankt voor het einde en Lapa Loca veel succes met de komende tour.

Die begint dus op 15 december 2018 in de Brouwer. De entree is gratis en de zaal groot genoeg voor een mooi publiek. Wij kijken er reikhalzend naar uit. In 2019 speelt Lapa Loca nog in ieder geval op 12 januari in Den Bosch (P79), op 31 maart in Amersfoort (Miles) en op 28 april (Den Heilige Cornelius) in Roermond. Benieuwd naar het interview plus bijbehorende liedjes? Check deze link, kun je meteen Lapa Loca liken en volgen. Hoe leuk is dat?

LapaLocaRepetitie.jpg
Repetitie (Bron: Lapa Loca)

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s