Prins Martinus van de Dorstvlegels

“Dorstvlegels dè zijn wij, we leven frank en vrij. We staon paraat, meej Prins en hil de Raod. De kleuren wit en blauw, dè is waor ik van hou. Ik ben verknocht, om Dorstvlegel te zijn.”

Prins Martinus zong het refrein feilloos mee. Wat een manier om met de deur in huis te vallen. Samen met adjudant Ron van C.V. de Dors(T)vlegels zat Martijn Ketelaars krap 12 uur na zijn aanstelling alweer paraat in de studio van MTV Radio Bla Bla. Zaterdagavond stond Martijn nog zenuwachtig kauwgomknauwend te kijken naar de filmpjes voorafgaand aan zijn eigen onthulling. Had de dorpsslager toch wat kriebels

De weg naar het bal

De eerste zaterdag van november is achter de rug en dus is de eerste Prins Carnaval van het Pierewaaiersrijk bekend. We maakten direct koteletten met de worst-grappen en stelden Prins Martinus de hamvraag. Hij antwoordde met een knipoog op de vraag of hij dit had zien aankomen.

“Voor mij is het uiteraard geen verrassing, ik wist het al een maand of negen. En ja, ik kon makkelijk zo lang mijn mond houden. Het echte voorbereiden is trouwens pas iets van de laatste twee maanden.”

Toch had Martijn zich al stiekem zitten verkneukelen op wat ging komen. Martinus gevat en onbewust hilarisch: “Als je bij de jaarmarkt bij ’t Centrum aan de bar hangt en je ziet de foto van hem (Ron) hangen, dan denk je, volgend jaar hangt daar een mooie foto.”

Niks speciale manier van vragen, de Prins van de Dorstvlegels worden benaderd tussen neus en lippen door. “Het werd gewoon geopperd van zou het iets voor jou kunnen zijn. In eerste instantie denk je nog dat is te vroeg, maar na verschillende kilometers worst denk je toch als ik het nu doe is het nog een verrassing. We zijn een paar jaar geleden met carnaval bij ’t Centrum terechtgekomen. Daar bleven we een beetje plakken en toen werd geopperd of de Raad iets voor mij zou zijn. Daarna kwam het Prinsenambt er bovenop.”

Martinus en Ron bij MTV Radio Bla Bla

Carnaval 2019

Van 2 tot en met 5 maart 2019 is het overal ter wereld Carnaval en dus ook in het Moergestelse Pierewaaiersrijk. Onder het motto ‘Gaot ‘r mar aonstaon’ zorgt het Samenwerkend Moergestels Carnaval (SMC: Pierewaaiers, Dorstvlegels, Durdraaiers, Springveren) voor een feest voor jong en oud. In de voorbereiding gaan de Dorstvlegels nog naar de andere Moergestelse verenigingen, naar Spoordonk, Oisterwijk en Wèntersel (Winterle). De Prins staat dus een vol programma te wachten. Een contrast met hoe hij ‘normaal’ Carnaval vierde?

“Toen ik nog geen Prins was en niet bij de Raad zat ging ik gewoon met mijn kinderen carnaval vieren. Kindercarnaval met een uitloop ’s avonds, meestal in ’t Centrum.”

Als favoriete carnavalsnummer noemt Martinus Bestel Mar van Rowwen Hèze. “Als ik die hoor, zie ik het bier al door de lucht vliegen.” Om maar aan te geven dat de Prins niet vies is van een klein feestje.

Hoe zit het trouwens met de Raad van Elf?

Martinus: “Nieuwe leden kunnen we altijd gebruiken. Om een steek op te zetten en het feest te bouwen in het gemêleerde gezelschap van onder andere Patrick (ons Patje), Wim EN van Dijk. Want Wim en van Dijk, dat zijn er twee.”

Piet Moorman

Dors(T)vlegels, dat zijn culthelden pur sang. Veel karakteristieker dan bij de carnavalsvereniging in Café ’t Centrum ga je de mensen niet vinden. Bescheiden volk met het hart op de goede plaats en niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. Bovendien een hechte club. Dit hebben de Dorstvlegels laten zien toen een paar jaar geleden de clubkas werd geplunderd. Samen kropen ze uit de financiële malaise. De saamhorigheid komt ook uit de verf zodra onverhoopt een lid wegvalt. Op 8 oktober 2018 overleed Piet Moorman, opa en vader van enkele clubleden. Tijdens het Prinsenbal werd Piet via een moment van stilte al passend herdacht.

Ron hierover: “Meer dan 44 jaar is hij lid geweest, we noemden hem ook wel The Godfather. Even een moment de steek af is dan wel gepast. Het was echt muisstil in een vol café, dus dat was een mooi moment. En het hoeft dan ook geen uren te duren.”

Martinus: “Je moet zoiets zeker even aanstippen, maar vervolgens ook door. Het hoort bij het leven en dat leven moeten we ook vieren.” Iets wat de Dorstvlegels als geen ander kunnen. Deze carnaval met een nieuwe Prins: Martinus!

Prins Martinus

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s