7 redenen waarom Bockspringen hét speciaal bier festival van Brabant is

Zondag 14 oktober 2018 loopt Moergestel weer over. Over van de mensen en van het bockbier. Met een snoepkaart rond je nek elf cafés af in een dorp onder de rook van Tilburg. Bockspringen dus.

Maar wat is het eigenlijk? Is het verkapt carnaval? Een speciaal bier festival? Regelrechte folklore? Wij vroegen het aan Marc Rijnen, een van de organiserende kasteleins, en kwamen tot de volgende conclusie. Er zijn zeven verdomd goede redenen waarom het Moergestelse Bockspringen hét speciaal bier festival bij uitstek is.

1. Een dorp met elf cafés!

Er is slecht nieuws en goed nieuws. Het slechte nieuws is dat twee kroegen uit Moergestel niet meedoen aan het Bockspringen. Het goede nieuws is dat er nog elf overblijven. elf in een dorp van nog geen 6.000 inwoners. Louis Theroux heeft al mindere redenen gehad om een reportage te maken.

De Bockspring-cafés: De Brouwer, De Veerkes, HierNeffe, ’t Centrum, ’t Draaiboompje, Bij Wout, De Reuselhoeve, Epi, De Klaore, La Moer, Den Boogaard

Bockspringen
Strippenkaart voor het Bockspringen, zondag de 14e te koop voor € 25,- per stuk. (Bron: Bockspringen)

2. Boerenovertrek / Kroegentocht

Bockspringen is een onvervalste Brabantse kroegentocht. Heb je ooit een boerenovertrek meegemaakt? Dan weet je hoe gezellig het is om met de huifkar van kroeg naar kroeg te trekken. Nog nooit meegemaakt? Dit is je kans, want de kroegen die wat verder liggen worden bevoorraad met ‘Bockspringers’ via een huifkar en een oldtimer bus. De elf cafés liggen in een straal van 3 kilometer gezien van de St. Jans Onthoofding Kerk. Ge kunt ôk te voet…

boerenovertrek
Boerenovertrek (Bron: bd.nl)

3. Bier (Spreek uit als: BIIIIEEEEEEEEERR!)

Zoals gezegd, Bockspringen kun je zien als een speciaal bier festival. Marc: “De Veerkes is aangesloten bij ABT (Alliantie van Bier Tapperijen) en het tapbier van de maand is logischerwijs een bockbier, dat is een van de twee keuzes bij mij. Maar verder is Bockspringen een mix van klassiekers en onbekende(re) biertjes. Elf cafés en minstens zo veel verschillende bieren, want meerdere kroegen hebben twee versies. De Veerkes schenkt bijvoorbeeld de bockbieren Oedipus Madeleine (6,5%) en Doppel Hirsch (7,2%).”

50748-OedipusMadeleine

Oedipus Madeleine (Bron: biernet.nl)

4. Hap Stap

De vele biertjes hakken er natuurlijk in als een pas geslepen bijl. Gelukkig krijg je met die strippenkaart rond je nek niet alleen een lekker drankje, maar ook een smakelijk hapje. En iedereen krijgt hetzelfde, dus kauwgom is niet nodig!

5. Vier redenen om te gaan

Er zijn vier redenen om te gaan Bockspringen. Je kunt gaan voor het bier, voor de hapjes of de gezelligheid. Huh, dat zijn er toch maar drie? Maar waarom niet gaan voor bier, hapjes én gezelligheid? Dat is vier.

6. Winstkans van 1 op 100!

Bij inlevering van je volle Bockspringkaart maak je kans op een krat vol bockbier. Er worden dit jaar zes winnaars gekozen en met het aantal deelnemers van vorig jaar (650) in het achterhoofd… Dat is een kans van bijna 1 op 100! En wacht even, 24 flesjes in een krat, dat is hetzelfde aantal als uren in een dag. Je kunt gewoon een dag lang gratis bockbier winnen!

7. Dagvullend programma (13.00-21.00 uur)

“Sorry (schoon-) mama, we moeten helaas al weg. Het Bockspringen begint zo.” Dat zou zondag zo maar eens de realiteit kunnen zijn. Om 13.00 uur worden de eerste bokken namelijk al los geschoten. Dat is ook wel nodig met zo veel kroegen en toch een redelijke afstand die steeds moet worden overbrugd. Daarom zijn alle horecagelegenheden minstens open tot 21.00 uur en krijg je in ieder geval tot die tijd een hapje bij je drankje. Daarna zijn beide zaken afhankelijk van de kastelein.

We vroegen Marc uiteraard ook hoe zo’n dag er voor hem uitziet.

“Ik loop een beetje op en neer, maar het is best wel stress. Zijn er genoeg hapjes bijvoorbeeld? Het scheelt nogal of er 500 of 700 mensen komen.”

“Als er in één keer een hele hoop mensen tegelijk aankomen, dan kan het wat langer duren. 650 deelnemers gedeeld door pakweg 11 kroegen is toch gemiddeld zo’n 40 mensen in het café, want er zijn ook mensen onderweg.”

Marc wist trouwens nog een paar mooie quotes toe te voegen. Over de kracht van, de muziek bij en zijn eigen drijfveer voor het Bockspringen.

“De kracht van het evenement is dat elke horecaondernemer zijn eigen bar heeft en zijn eigen identiteit. Het evenement spreekt mensen van alle leeftijden aan, tot in de wijde omtrek van het dorp.”

“Je moet muziek draaien voor mensen van 18 tot 60. Ik kies in mijn café regelmatig voor een beetje folk. Zoals de Jan van Brusselband, vrolijk, melodieus en je waant je in een echte pub. Folkmuziek is verbindend. Up tempo, maar niet kei hard.”

“Ik vind het leuk als iedereen het naar zijn zin heeft en blij naar buiten loopt.”

Bockspringen141018


Een reactie op “7 redenen waarom Bockspringen hét speciaal bier festival van Brabant is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s