OktoberFest für Beginner

Als de Duitsers ons nu eens hadden proberen te veroveren met bier en mooie vrouwen…

Geschichte

OktoberFest, het bestaat al eeuwen. Het huwelijk van Lodewijk en Theresia in 1810 was de eerste keer. Het concept is nog simpeler dan het recept voor een boterham met kaas. Iedereen trekt dezelfde kleding aan en zingt dezelfde liedjes, vals of heel vals. Daarnaast eten alle mensen taai brood met zout en drinken ze bier om dat weg te spoelen. Hoe simpel kan een feest zijn?

Maar als het zo simpel is… Waarom heeft een stad als Sittard dan 194 jaar gewacht om ook een OktoberFest te organiseren? Tegenwoordig breek je in Nederland je nek over bierpullen en lange tafels, maar dat is echt iets van de laatste jaren. Alsof we twee eeuwen niet uit de kast hebben durven komen. “Pap, mam, ik moet iets bekennen. Ik verkleed me in het weekend als Duitser.” “Stephan! Neeeeeeeeee! Vertel ons dat je een grapje maakt…” “Muti, Duitsers maken geen grappen!”

Moergestel deed er trouwens pas echt lang over. Op 22 oktober 2016, 206 jaar en 5 dagen na München, braken de Pierewaaiers met hun Gèssels OktoberFest het wereldrecord ‘langste getreuzel met kopiëren van het OktoberFest’. Mooier konden ze hun jubileumjaar niet beginnen, dat dan weer wel. Op 20 oktober 2018 is het tijd voor GOF nummer 3!

Is het wel echt zo simpel?

Het Gèssels OktoberFest (hierna noemen we het gewoon GOF hoor) lijkt me een mooie reden om eens in te zoomen op de gebruiken.

We beginnen met de drank. Oktoberfesters drinken bier in zo groot mogelijke glazen. Je krijgt in München overigens alleen bier als je zit. Dat lijkt geen probleem, maar het is er soms stervensdruk. Áls je eenmaal zit, kun je bier bestellen en tot zover de drankenkaart.

Oké, voor de BOB’s en de bouwvakkers is er ook nog Spezi (cola en sinas door mekaar). Bovendien krijg je op een zwak moment ‘Schnapps’ (een borreltje) aangesmeerd door een mooie blondine. Killing. Hierdoor word je joliger, bestel je meer bier en gooi je nog meer bier over je bloes.

Klamotten

Zo. Mooi bruggetje naar de kledingvoorschriften. Iedereen draagt dezelfde kleren. Of ja, behalve als je van het andere geslacht bent. Mannen komen namelijk in ‘Lederhosen’. Een bruine tuinbroek waar je scheten langzaam doorwaaien en niet zichtbaar in zijn. Vrouwen daarentegen dragen ‘Dirndl´s’. Alsof vrouwen door de bierinname (van mannen) nog niet knap genoeg worden! Een ‘Dirndl’ werkt bij een vrouw als een blender bij fruit. Ook de meest verrimpelde pruim wordt weer lekker.

Codetaal

Vrouwen worden trouwens gediscrimineerd (of mannen, het is natuurlijk altijd maar net hoe je het bekijkt). Aan de ‘Dirndl’ kun je namelijk een vrouw haar sociale status aflezen. Taillestrik naar rechts is bezet. Taillestrik naar links is vrijgezel en naar achter betekent weduwe. Speelt de ‘Fräulein’ met de strik naar voren, dan is ze nog maagd. Als de strik loszit, niet lang meer. Aan de wijze waarop mannen hun leren broek dragen kun je niks afleiden. Hooguit dat ze vergeten zijn dat ze zich niet meer op het toilet begeven. In tegenstelling tot een Schotse kilt ben je als man wel verplicht om iets onder je ‘Lederhose’ te dragen. Op blote voeten naar het OktoberFest kan echt niet…

Musik

Dit is wel echt heel simpel. Zoals gezegd, allemaal hetzelfde en über-meezingbaar. In een echte Münchener Biergarten kun je door het geroezemoes de band niet eens horen. Dit wordt wat beter naarmate het feest vordert, maar vooral omdat dan iedereen luidkeels meezingt. Een groot koor zeg maar, soort Wiener Sängerknaben. Maar dan met ballen. Precies wat tijdens Gèssels OktoberFest de bedoeling is (hierna wordt het echt GOF) . Dan gaan we echter niet meezingen met een veel te soft Weens koor. Wel met een spetterende live-band: GAAAS. Het is overigens géén biercantus. Maar Ein Prost, ein, zwei zaufen hoort er zeker bij.

Voet op tafel

Ga trouwens in je enthousiasme niet zo maar met een voet op tafel staan. Hiermee kondig je namelijk aan je glas in één keer in je mond leeg te gaan kieperen. Bier drinken zo’n straf? Wel als je voor een volle zaal de inhoud van je pul over je neue Dirndl Schrägstrich Lederhose kiept. Wordt het applaus of hoon? All eyes on you!

Al zin gekregen in een ‘OktoberFest für Beginner’? Op het GOF, 20 oktober 2018, is iedereen welkom. Voor € 10,- bist du da! Kaarten zijn vanaf vrijdag 5 oktober 2018 te koop bij café de Brouwer in Moergestel. Bier, wijn, mooie kleren, muziek en lachen met je vrienden. Zo simpel kan een feest zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s