5 redenen voor een SamenLoop voor Hoop in Moergestel

Wel geld inzamelen voor KWF, maar niet helemaal met je racefiets naar Frankrijk? Wat te denken van een laagdrempelig wandelevenement naast je voordeur? Waarbij de volledige opbrengst ten bate is voor het Koningin Wilhelmina Fonds? Als het aan Corrie de Laat ligt wordt hem dat in Moergestel: “Ik denk dat het mei of juni 2019 wordt.”

  1. Weg met kanker

De Moergestelse van Oirschotse origine vertelde bij MTV Radio Bla Bla met passie over SamenLoop voor Hoop. Een wandelingetje? Ja, maar dan wel eentje van 24 uur. Een hele dag in het teken van ons (ja, ook het jouwe) leven met kanker. We hebben het meegemaakt, aan den lijve ondervonden of willen er iets aan doen. Helaas (of gelukkig) heeft iedereen wel iets met de ziekte. Reden te meer om ook iedereen de kans te geven mee te doen aan een charity.

Corrie: “Ik had afgelopen jaar een team van 69 mensen en dan hoef je echt geen 24 uur te lopen. Als er maar iemand van het team op de baan is.”

  1. Teambuilding

Een estafette dus en die is onmogelijk in je eentje. Verschillende teams maken die dag samen het mooie weer. Elk teamlid betaalt anderhalf tientje en tot zover de vaste kosten.

Corrie: “Ik heb het drie keer meegemaakt in Veldhoven. Voor 15 euro ben je 24 uur onder de pannen.”

Het is een dag waarbij saamhorigheid de boventoon voert. “De mensen die kanker hebben (gehad) staan centraal. Ze worden gedurende de estafette als echte VIP’s behandeld en volledig in de watten gelegd.” Zo maak je nog eens vrienden.

  1. Idyllisch parcours

Corrie: “We willen de route op een mooie plek, het liefst midden in Moergestel. De ronde is nooit lang, in Veldhoven lopen ze bijvoorbeeld op een sintelbaan (400 meter). Wellicht rond de kerk?”

  1. Net de Olympische Spelen

Corrie heeft samen met haar zus drie keer meegedaan in Veldhoven. Mooi, konden we aan haarzelf vragen hoe zo’n dag er uitziet. Corrie: “Het begint op zaterdagmiddag met een openingsceremonie. Hierbij wordt een vlam ontstoken en daarna starten alle teams met lopen. De ‘survivors’ eerst. Dat zijn de mensen die kanker hebben overleefd.”

<Mening van de auteur>

“De term ‘overleven’ moet haast wel een bewuste woordkeuze zijn van de organisatie. Kanker overwinnen impliceert dat de mensen die eraan sterven, ‘losers’ zijn. Oneerlijk en klare onzin volgens mij. Het hakt erin, die kankerziekte. Natuurlijk zijn er mensen die, soms zelfs meerdere keren (?), genezen zijn verklaard. Maar een tumor op het verkeerde moment op de verkeerde plek, kan iedereen eronder krijgen. Daarom is het tijdens deze wandeling goed dat er wordt stilgestaan bij de survivors, maar ook bij de minder gelukkigen die er niet meer zijn.”

  1. Kaarsjes

Om die reden is er tijdens de avond van een SamenLoop voor Hoop traditioneel een kaarsenceremonie. De kaarsen worden verkocht door de teams en langs het parcours geplaatst. Corrie: “Dan horen alle lampen uit te gaan. Maar of dat in het centrum van Moergestel kan? We hopen het.”

Het etmaal wordt op zondagmiddag afgesloten met een sluitingsceremonie.

Dit evenement in Moergestel?

Redenen genoeg, maar het is nog niet meer dan een plan. Voor de daadwerkelijke organisatie zijn nog meer mensen nodig. Daarom is er een informatiebijeenkomst op 19 september in Den Boogaard (19:30 uur). Daarbij is iemand van KWF aanwezig met de nodige expertise. Natuurlijk zal onze ervaringsdeskundige Corrie er ook zijn. Interesse? Zie de Facebook-pagina van SamenLoop voor Hoop Moergestel.

31351017_1421143364657252_7261403410941870080_n


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s