The Given Horse (interview)

“Leef de droom”

Het moet rond februari 2014 (bron: YouTube-uploaddatum) zijn geweest. De nachtprogrammering van 3FM scoort op dat moment nog beter dan de zender momenteel overdag doet. Bij de show van Jim Vorwald krijgt muzikaal talent de kans via het showitem ‘Blijf Je Buiten Of Kom Je Binnen Spelen?’. De luisteraars zijn tevens de jury en ook RadioBlaBla-technicus Laurens zetelt daarin.

Aan de microfoon stellen twee gasten zich voor als The Given Horse. De kans om op de nationale radio hun kunsten te laten horen, pakken ze met beide handen aan. Een kenner kan hun muzikaliteit niet negeren en de naadloze samenzang klinkt dusdanig dat de ‘whereabouts’ van The Given Horse blijvend op de voet worden gevolgd door Laurens. Op 26 januari 2017 spelen ze zelfs op zijn 30e verjaardag (Moergestel, De Veerkes).

16403215_1406523252727960_5246814685661425866_o

Hun eerste album ‘Morgen Stop Ik Echt’ werd op 17 juni 2018 gepresenteerd op het Terschellingse Oerol en vormt de rechtstreekse aanleiding om de jongens te verleiden (lees: spammen, vastpakken, niet loslaten, aanklampen) tot een interview voor MTV RadioBlaBla. Ze happen toe als in een nieuwe haring en op donderdag 5 juli worden we door Johannes Peetsma gebeld vanuit een naar het noorden rijdende auto.

We vertellen hem ons concept. Een interview in drie delen voor een publiek dat de band niet of nauwelijks kent, met aan het einde van elk deel een passende song. Twee van de band zelf en eentje van iemand anders.

TGH7

Deel 1: Het Gegeven Paard

Wij zijn natuurlijk die-hard-fans van, maar voor de ongezalfde prinsen en prinsessen. Wie is The Given Horse?

“The Given Horse is een duo, Marius van der Leij en Johannes Peetsma, woonachtig in Groningen. Wij zijn in de basis een akoestisch duo.”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet en op welke manier de samenwerking ontstaan?

“Marius en ik hebben elkaar ontmoet op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Daar studeerden we allebei muziek en het was liefde op het eerste gezicht.”

En is het nog altijd liefde?

“Dat is het nog steeds, maar inmiddels zijn we wel heel wat gezichten verder, haha.”

Ze worden wat doorleefder…en misschien wat mooier?

“ Mooier vooral.”

Een Fries en een Groninger dus?

“Marius komt uit Friesland,  (iets met ‘pèrde’, maar een plaats die wij amper konden verstaan en om een paars Scheenebos te vermijden ook maar laten voor wat het is).

En ik kom Oost-Groningen, Midwolda vlakbij Winschoten.”

Kun je uitleggen waarom het tussen jullie zo goed klikt?

“We hebben allebei dezelfde jeugd gehad. Onze leeftijd scheelt nog geen maand. Toen we begonnen te praten, ontdekten we dat we een zelfde soort jeugd hebben gehad. Op straat hangen, skateboarden, blowen, drinken. Het sloot heel erg goed op elkaar aan.”

Jullie zijn, ondanks de jonge leeftijd van jullie album, toch al flink wat jaren bezig. Met ongetwijfeld veel memorabele momenten. Wat is jullie meest beklijvende The Given Horse-moment?

“Ik denk dat het toch een tijdje geleden is, maar we zijn begonnen met onze tour door Amerika waar we gingen leven als straatmuzikant. En we zijn uiteindelijk in een gayclub gaan spelen in Memphis. Daar deden we tussen de drag queens mee aan een wedstrijd die we uiteindelijk ook nog wonnen. Dat vond ik wel een heel bijzonder moment.”

En kunnen we aan een van deze momenten een passend (TGH)-liedje koppelen?

“De eerste EP die we hebben gemaakt, vier jaar geleden, die gaat over de stad Memphis en daar is het gebeurd. Maar volgens mij komt het niet in het liedje voor, maar het is wel daar gebeurd.”

TGH8

Deel 2: De Inspiratiebron

Tijd voor het tweede deel van het interview, het moment om te graven naar de muzikale achtergrond van The Given Horse. Moergestelnaren weten doorgaans alles over het dorp en elkaar. Maar toch is de kans aanwezig dat niet iedereen op de hoogte is van het feit dat The Given Horse al in Moergestel heeft opgetreden. Naast jullie eigen EP, vielen toen ook de bijzonder goed gekozen covers erg in de smaak. Muziek van andere artiesten dus.

Welke muzikanten vormen voor jullie een inspiratiebron?

Johannes peinst even als een Rus die een penalty moet gaan nemen, maar antwoordt vervolgens als een volleerd secretaresse: “Deze vraag ga ik even doorspelen aan Marius, qua muzikale achtergrond kan hij meer informatie bieden.”

Marius: “Ben Howard heeft natuurlijk die hele akoestische vibe heel erg. Van zijn eerste en tweede plaat heeft het wel heel veel weg. En vroegere bands als Tool en Incubus hoor je er ook wel in terug, wat heftigere bijna psychedelische dingen ook wel. Maar vooral het tokkelen van Ben Howard, maar ook de elektrische invloeden van hem.”

Welke muzikale secties kent orkest The Given Horse, met andere woorden, wie speelt wat?

“Johannes die zingt en speelt de tweede interlude (Midwolderplas). Ik speel akoestische gitaar en ik zing. Bram Jorissen die drumt. Omri Soekatma speelt elektrische gitaar. Op de toetsen hebben we Jasper Stuut en de bassist is Aditya Sardjono.”

The Given Horse in full shape. Ik heb ook nog een trompet gehoord, kan dat?

“De trompet is van Johannes en de andere is een bugel en die wordt gespeeld door Libbe Oosterman. En de cellist is een Spaanse jongen.”

TGH4

Maar The Given Horse is in principe jij en Johannes toch?

“Ja klopt. Johannes speelt op melodica. En verder tweemaal zang en akoestische gitaar waarmee we het moeten dragen.”

Als duo dus. En zo leven jullie 100% van het muzikanten bestaan?

“Inderdaad, nu drie jaar ongeveer.”

Wat ons betreft een prestatie op zich. Valt dat een beetje mee? En hoe ziet zo’n leven eruit?

Marius geeft het woord weer terug aan Johannes en gaat zich weer concentreren op de rechte weg zonder bochten, ook dat is sturen.

TGH1

Johannes: “Hier is Joopie.”

En dan kreunend terugkomend op de vraag: “Het valt in die zin mee dat het niet zo veel geld oplevert dat ik een hypotheek aan kan vragen bij de bank en in een heel groot huis woon. Maar de vrijheid is onbetaalbaar natuurlijk. We kunnen er een goede boterham van eten en daar staat tegenover dat we ook doordeweeks altijd bezig zijn met muziek. En dat voelt helemaal niet als werken. Vrijheid!”

Maar stiekem hebben jullie ook niet heel veel tijd om in zo’n groot huis te vertoeven, toch? Gezien het aantal optredens dat jullie afhaspelen.

“Ja, ’s zomers worden we misschien een beetje geleefd. Maar in principe is het in het weekend optreden en doordeweeks aan de slag met nieuwe muziek. Tussen maandag en donderdag hebben we over het algemeen niet zo veel optredens.”

Oké, maar dat was afgelopen maand misschien een beetje anders? Toen was Oerol, het festival op Terschelling waar jullie zo’n beetje vaste klant zijn. Hoeveel optredens hadden jullie daar dit jaar?

“Dit jaar 13 optredens in tien dagen. Een beter gemiddelde dan Ronaldo.”

En ook nog de cd-presentatie op Westerkeyn. Om even terug te komen op jullie muzikale inspiratie. Mensen die jullie boeken voor hun bruiloft mogen naar goed gebruik een verzoekplaat indienen. Nu is het jullie beurt. Welke plaat mogen wij draaien voor The Given Horse?

“Ben Howard – Keep Your Head Up.”

TGH5

Hun nummerkeuze verklaart waarom ze zich direct thuisvoelden op 26 januari 2017 in Moergestel. Het café waar ze optraden brak het eerste ijs met de speciaalbierkaart, maar kastelein Marc liet dat ijs ook nog smelten door zonder voorkennis de hele playlist vol te stouwen met Ben Howard.

Hun verzoekje mogen onze helden lekker in hun eigen tijd beluisteren. Tijdens de uitzending mixen we de classic van d’n Ben netjes na het tweede deel van het interview. Deze donderdagavond in een veel te warme Moergestelse studio pezen we lekker door.

TGH6

Deel 3: Morgen Stop Ik Echt

Zoals aangekondigd een hoofdstuk over jullie eigen muzikale baby’tje, het album dat luistert naar de naam ‘Morgen Stop Ik Echt’. Was het een zware bevalling?

“Het was wel een heftige. We zijn er echt al een paar jaar mee bezig. Twee jaar geleden in september zijn we begonnen met de eerste liedjes. Wat tekst van mij en muziek van Marius. Ik denk dat we in het begin twee à drie liedjes hadden. Dat heeft heel lang gelegen. Daar hebben dan nog een keer wat bij geschreven en op een gegeven moment dachten we ‘nu moeten we er wel echt even iets van gaan maken’. En toen hebben we uiteindelijk in een heel korte tijd de liedjes afgerond en de laatste paar erbij geschreven. Zelfs in januari van dit jaar nog.”

Dat maakt ons toch nieuwsgierig. Je zegt dat het een tijdje heeft geduurd voor je echt besloot het album te gaan afronden. De laatste tracks die je dan moet toevoegen, zijn die dan niet geforceerd ofzo?

“Nee, want er lag voor alles wel iets klaar, muziek of tekst of in ieder geval iets. En in december en januari waren we er zo fulltime mee bezig, dat het kon.”

Wat was of wat waren de laatste plaatjes waarmee je het album kon voltooien?

“Met ‘Het Oog Op Morgen’ is een van de laatste, ‘10 Dagen Donderdag’. Praten was al klaar, maar met een ander refrein. En we hebben er heel lang over gedaan om daar nog iets van te maken waarvan we dachten dit is vet. Toch is dat uiteindelijk misschien wel ons favoriete nummer geworden.”

Leuk dat je net die nummers noemt, want wij hadden bij deze liedjes absoluut niet het gevoel van geforceerde tracks. Uiteindelijk verrassen jullie de fans met een Nederlandstalige plaat terwijl jullie eerste EP bijvoorbeeld in he Engels was. Hoezo die switch?

“We schreven altijd Engels, maar op den duur wordt het zoiets van waarom doen we dit eigenlijk? Nederlands is toch je eigen taal, daar herken je je in, weet je leukere woordspelingen mee te maken. Bovendien komt het harder binnen bij de luisteraar.”

Absoluut mee eens. Was Fries een optie?

“Dan kijk ik Marius even aan, Fries was dat een optie?”

Na kort overleg: “Misschien een combinatie Gronings en Fries, daar hebben we wel over nagedacht.”

Op het album staan vrij luchtige, maar ook redelijk zware songs. Soms met een hart en ziel zo koud en nat als een Waddenzeedijk in november. Welke ziel hebben jullie in de plaat gestopt?

TGH2

Het wereldrecord peinzen en kreunen gaat er met deze vraag onherroepelijk aan, maar na oud-Oost-Gronings wikken en wegen: “Welke ziel? Uhhh. Ik denk dat de titelsong van ‘Morgen Stop Ik Echt’ wel een overkoepelend gevoel is. Dat komt ook terug in 10 Dagen Donderdag, dat juist de andere kant laat zien. Dat je tien dagen denkt, fuck it, ik ga helemaal niet bezig zijn met mijn gezondheid. Dan zit er nog een portie heartbreak in en wat gezeik met je wijf. Dus wat vrouwenproblemen. En ook het muzikantenleven en hoe wij daarmee bezig zijn. Daar horen vrouwenproblemen ook af en toe bij. Het heeft ons flink beziggehouden die plaat.”

Wij begrijpen volledig dat je aandacht dan soms iets meer dan normaal bij de muziek ligt. Wel grappig.

Laurens en ik hebben al verschillende teksten proberen te ontrafelen. Naar welke zee rijden ze in ‘Achter De Dijk’? Met wie praten ze in ‘Praten’? Zo dachten we ook over 10 Dagen Donderdag. We gokten via Facebook dat het liedje over Oerol zou gaan, maar werden door de band zelf online teruggefloten. Volledig fout gegokt?

“Ja, dat snap ik. Helemaal omdat het toen ook Oerol was en dat tien dagen duurt. Het is in principe ook heel toepasselijk. Wij laten dan ook tien dagen alles gaan en het maakt dan allemaal niks meer uit. Dus dat klopt toch ergens wel.”

Waarna de interviewer de opengetrapte deur op vakkundige wijze dichtsmijt. Je hebt alleen misschien geen nachtshop op Terschelling?

“Nee, dan klopt het weer niet, haha.”

Gaat het nummer wel specifiek over een stad?

“Het gaat wel over Groningen, net als elders op de plaat. Dat hoor je ook in ‘Vraag Het Je Moeder Maar’ met de tekst ‘spuit je geld in het schuitendiep’. Dat is ook in Groningen.”

Oké, even een vraag die erop kan aansluiten. Hoe hoog is het percentage fictie?

“Alleen de bonustrack (The Follow Up/Het Is Oké) is autobiografisch en non-fictie. De vertaling is gedaan door onze broers. Wij hebben het liedje destijds geschreven met de gedachte van laten we een beeld scheppen en kijken hoe we van daaruit verder kunnen bouwen. Dat werd prompt een heel mooi exemplaar. En die heeft uiteindelijk ook betekenis gekregen toen bijvoorbeeld mijn opa overleed terwijl wij in Japan waren. Het liedje is dus vertaald door onze broers. Maar ondanks dat onze beide vaders nog leven, krijgt het liedje toch een betekenis als je naar je vader kijkt.”

Een standbeeld voor iemand die nog leeft!

“Ja, precies.”

Terecht dat deze track als bonusplaat een plekje heeft gekregen op de cd. Hoe staat het eigenlijk met de verkoop van het album?

“Die loopt aardig lekker. Op Oerol hebben we wel goed verkocht en ook online worden ze redelijk besteld. Maar ze zijn natuurlijk nog steeds te koop via www.thegivenhorse.com

“We zitten nog wel effe te wachten op de bestellijst uit Tilburg. We dachten dat jullie dat zouden regelen?”

O sorry, ja natuurlijk regelen wij dat. We waren sowieso nog benieuwd of jullie binnenkort nog naar Brabant komen.

“Komen we nog in Brabant Marius? Dat weten jullie misschien nog beter dan wij. Check de agenda.”

We keuvelen over hoe we de bestellijst in Moergestel langs de deuren kunnen laten gaan en de olievlek van The Given Horse van Noord- naar Zuid-Nederland kunnen laten uitbreiden. Ondertussen, wat is de korte termijnplanning?

“Veel spelen. Voor de wat langere termijn zijn we aan het kijken wat we met de hele band kunnen gaan doen. Een clubtour of misschien theater, aangezien het album zich daar wel goed voor leent. Onze covershows (als duo) doen we uiteraard ook nog. Eigen liedjes en covers voor de feestjes, zoals jullie ons ook hebben leren kennen. Maar met de band willen we ons focussen op eigen werk.”

Ook maar meteen daarop aanhakend: de lange termijn. Hebben jullie nog dromen, als muzikant of als mens?

Johannes is al een tijdje vergeten te dromen, maar zijn specialiteit ‘overpeinzen’ leidt toch tot een bescheiden wens: “Ik hoop dat onze plaat goed wordt ontvangen en dat mensen het tof vinden. Dan wordt het dankbaar werk en weet je waar je het voor doet.”

Maken wij hieruit op dat jullie eigenlijk al in een droom leven?

“Eigenlijk wel ja.”

We sluiten het interview af met de titelsong. De favoriet ‘Praten’ blijft nog even in de kast, dat zal zo wel zijn redenen hebben. Ben je ook benieuwd naar Morgen Stop Ik Echt, het eerste album van The Given Horse. Ga naar Spotify of www.thegivenhorse.com

Wij bedankten Marius van der Leij en Johannes Peetsma voor het leuke interview, maar vooral voor hun bijzonder mooie bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. Binnenkort in Brabant? Op 14 juli alvast op De Zwarte Cross in Lichtervoorde.

TGH3

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s