Deze maand in top 102 langste oktobermaanden ooit

De maand is nog niet voorbij, maar met de huidige verwachting kunnen we stellen dat deze maand als zeer lang de boeken in zal gaan. De totale maandlengte lijkt rond 31,042 dagen uit te komen. Astronomen staan voor een raadsel. Zodra ze dat hebben opgelost gaan ze uitrekenen of oktober inderdaad de langste maand ooit wordt.

De oktobermaand is tot nu toe zeer normaal verlopen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde daglengte exact 24 uur. Die waarde zal komende zondag echter nog gaan stijgen. De nacht van zondag 29 oktober duurt maar liefst 7 uur, de langste nacht ooit gemeten in Moergestel.

Sinds 1916 is er door de zomertijd jaarlijks sprake van een abnormaal lange oktober. Om in de top 102 van langste oktobermaanden uit te komen, moet de gemiddelde daglengte in Moergestel exact op 31,042 uitkomen.

Astronome Sterre gelooft zelfs dat deze oktober op 1 zal komen: “Vroeger rondden we de daglengte altijd af op vier decimalen, vanaf dit jaar nog maar op drie. Zo wordt dit de langste oktober ooit. En ook nog eens de warmste. Hoe mooi is dat?”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s