Rutte (VVD) wil coalitie met Noord-Ierse Unionisten (DUP)

Maandag 12 juni liepen de Nederlandse formatiegesprekken in het Catshuis andermaal uit op een fiasco. Maar wat nu? Gaat de VVD van demissionair premier Rutte alsnog in zee met de PVV?

Mark Rutte: “Het lijkt ons zinvol om eerst alle reële coalitievormen te onderzoeken. En een regering met de Partij voor de Vrijheid hoort daar niet bij.”

Een formatie met de Noord-Ierse DUP is volgens Rutte dichterbij: “Dat pad sluit ik zeker niet uit. Belfast is een geweldige stad, George Best een held en ze deden het bij de Britse parlementsverkiezingen echt uitstekend. Ze lopen zelfs in het oranje over straat. Als djat geen match is.

Kijk, ze zijn tegen abortus en het homohuwelijk. Maar wie krijgt kinderen of trouwt er tegenwoordig nog? Ik niet.”

Ik niet. De Unionisten van de DUP willen ook koste wat kost in het Verenigd Koninkrijk blijven: “Dat lijkt me geen probleem. Wij willen ook per se in de Benelux blijven, dus op het vlak van economische alliantie hebben beide partijen in principe hetzelfde standpunt.”

Jesse Klaver van GroenLinks liet weten weinig te snappen van Ruttes standpunt: “Dagenlang heeft meneer dwarsgelegen als het op de zorg voor buitenlanders aankwam. En dan nu ineens zo’n coulante houding tegenover mensen van buiten de EU.”

Volgens Rutte ligt dat juist anders: “Die Noord-Ieren willen juist Europa uit. Dat is een wereld van verschil.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s